Onze organisatie heeft meer dan 500 grote Europese bedrijven geadviseerd over en opgeleid in het strategisch gebruiken van LinkedIn in social selling en social recruiting. Van Nike, Siemens, KPMG, Oracle en IBM tot meer dan 10.000 kleine bedrijven. En vrijwel altijd zegt er wel iemand in een training:

“Ja… ik snap dat LinkedIn en social media nog steeds bestaan, maar is het nou echt de moeite waard om er tijd in te stoppen?”

Mag ik een gedachte-oefening met je doen? Ik zou graag de volgende vraag willen onderzoeken…

Laten we om te beginnen eens kijken naar het zakelijke landschap van vandaag de dag.

Business LandscapeBedrijven zoals Apple hebben €208 miljard aan kasreserves. Waarom? Omdat deze bedrijven een manier hebben gevonden om vrijwel elke persoon op aarde te voorzien van een apparaat (computer, telefoon, tablet) dat hen verbindt met de rest van de wereldbevolking.

Dan hebben we nog bedrijven zoals Airbnb, die zomaar uit het niets op zijn gekomen, en alleen al dit jaar zullen er meer mensen in een Airbnb-kamer in Parijs verblijven dan in ALLE andere hotels van Parijs samen! Naast het opschudden van het bedrijfsleven, versterken zulke ontwrichtende bedrijven onze gewoontes in online gedrag die verankerd zijn in ons dagelijks leven.

Het internet en social media geven individuen meer dan ooit tevoren platforms waarop zij hun stem kunnen laten horen en een schare aan volgers op kunnen bouwen! Het stelt mensen in staat om verbinding te maken met mensen die dezelfde waarden delen. En nu, door bedrijven als Apple en de duizenden andere innovatieve tech-start-ups, zijn jij en ik op een nieuwe manier met elkaar verbonden.

Dus wat betekent dat voor jou, jouw rol en jouw organisatie?

Wel, het echte antwoord komt hierop neer: in welk kamp bevind je je?

Het ontkennende kamp gaat door met ‘business as usual’ en zal er al snel achterkomen dat ontkennen geen zegen, maar zelfmoord is.

Het andere kamp denkt logisch na en observeert het gedrag van zichzelf en de mensen om zich heen en zegt: ok, dit gebeurt, met of zonder mij, en ons bedrijf moet zich aanpassen aan het nieuwe koopgedrag van de markt.

Met het risico dat ik een verkeerde aanname doe: ik ga er vanuit dat je je in het tweede kamp bevindt.

Als je bewust in het leven staat en ervoor open staat deze nieuwe wereld te omarmen,  dan zal je zien dat er een golf van zogeheten millenials de markt op is gestroomd. Zij zijn digital natives en creëren samen met de nieuwe tech-start-ups (gefinancierd door miljardeninvesteerders vol vertrouwen door de succesverhalen van Facebook, Twitter, Instagram, Next, Google, LinkedIn, Uber, Dropbox, Airbnb, Flipboard, Whatsapp – moet ik nog even doorgaan?) al een butterfly effect van sociale beweging die niet meer te stoppen is.

Of je bedrijf deze nieuwe sociale wereld omarmt of niet, er is één ding dat je NOOIT kunt tegenhouden: hoe je klanten deze sociale platforms gebruiken. Ze roepen bedrijven op om zich met hen te verbinden en met hen te communiceren op een sociale manier en als jouw organisatie dat niet doet, dan gaan ze naar de ander die dat wel doet.

Of, nog erger, een bedrijf als Uber komt ineens uit het niets op en steelt jouw marktaandeel.

De werkelijkheid is: het komt eraan, of je het nu leuk vindt of niet! Of beter gezegd: het is er al, en we staan nog maar aan het begin.

Rogers Adoption / Innovation Curve

De keus is simpel… Begin vroeg en je hebt concurrentievoordeel en alle andere voordelen die daarbij komen kijken. Of doe niet mee met de trend en word een achterblijver die zijn concurrenten interactie ziet aangaan met jouw klanten op de online sociale manieren waar de klant om vraagt.

Dus, als ik seniors in een organisatie hoor vragen: “Is het echt de moeite waard om hier tijd in te stoppen?” dan is mijn antwoord…

Er is al een sociale tsunami die vele industrieën overhoop heeft gegooid en heeft gedomineerd en binnenkort zal die ook bij jouw kusten aankomen, als hij er niet al is. Dus de vraag is: ben je er klaar voor?

313+ Million Registered Users

Als je nog steeds sceptisch bent, dan deel ik graag nog één laatste gedachte met je. LinkedIn is het grootste sociale B2B-platform ter wereld. LinkedIn is er exclusief voor werkende professionals en hun bedrijven. Sinds de lancering van het platform in 2003 tot hun IPO (beursintroductie) in 2011 is LinkedIn gegroeid naar 110 miljoen gebruikers. In de periode van mei 2011 tot juli 2014 (dus in zo goed als 3 jaar) is LinkedIn verdrievoudigd in grootte en gegroeid tot 313 miljoen gebruikers. In de EU is LinkedIn gegroeid van 57 miljoen naar 75 miljoen gebruikers in de afgelopen 12 maanden.

Zelfs het zakelijke landschap heeft nu het kantelpunt bereikt. Als goed opgeleide professional weet ik wanneer de tekenen gunstig zijn. Nu jij je daar ook bewust van bent, is het tijd om de serieuze vragen te stellen…

  • Welke impact zal het omarmen van social media hebben op ons team, onze afdeling en onze organisatie?
  • Welke stappen moet je nu nemen om te zorgen dat je met je bedrijf de concurrentie voor blijft?
  • Hoe kan je LinkedIn omarmen om je social recruiting en social selling strategieën te verbeteren?

Ik hoop dat je dit artikel nuttig vindt en ik hoor graag wat jouw ideeën zijn over de huidige staat van het sociale landschap.

Really Connect helpt bedrijven te transformeren naar sociaal kundige organisaties. Dit traject bestaat uit 7 fasen en heldere acties die in elke fase uitgevoerd dienen te worden. Wil je weten in welke fase jouw bedrijf zich bevindt, heb je vragen of wil je advies, neem dan gerust contact op.